Okunskap. En bov i miljöfrågan!

Konsumtionen av schampo, tvål och balsam och andra hygienartiklar ökar hela tiden och det har för länge sedan gått till överdrift. Den ena produkten föder ett behov för nästa, de flesta kroppstvålar innehåller alkohol som torkar ut huden och då blir det nödvändigt att efteråt smörja in huden med en lotion. Mellan 1997 och 2002 steg försäljningen av apoteksvaror och hygienartiklar med 61,6% och enligt konsumentverket uppgår kostnaderna till upp mot 2000 kronor i månaden för en genomsnittsfamilj med 2 barn. Det blir totalt 24 000 kronor på ett år. Är det rimligt? För de pengarna kan du ta din familj på 4 personer och åka på en härlig höstresa till Kroatien eller Cypern. En flaska schampo av de vanligaste märkena kostar mellan 30 och 40 kronor i din livsmedelsaffär, men kostnaderna kan gå upp till så mycket som 300 kronor. Att det är så dyrt med hygienartiklar är inte så konstigt, alla företag vill tjäna pengar och pressar priserna.

 

 

Det är hos företagens girighet och lusta efter så mycket vinst som möjligt som en stor del av problemen ligger. Till det svarar många ”men vi har ju en konsumentstyrd marknad, det som efterfrågas produceras och det som inte efterfrågas konkurreras ut, så är det inte vårt ansvar som konsumenter?”. Det stämmer att den marknad som vi har är konsumentstyrd och det är väl ingen som egentligen vill betala för något som ökar risken för cancer eller dödar fiskarna i haven? Men det är svårt att ta ställning till något som man inte har någon kunskap om. Jag hade ingen aning om att parabener är cancerframkallande, finns i många av de produkter som vi använder dagligen eller ens vad parabener var innan vi började läsa om hållbar utveckling. Jag är ändå 18 år, är det inte konstigt att man lever så pass ovetande om vad det är man utsätter sin egen kropp för? Så är det för de allra flesta! Det är ingen som har någon större koll på att det kan vara både en hälso- och miljörisk. Varför får vi inte mer information om sådant här via media och i skolan? Hur ska man som medborgare i ett land kunna dra sitt strå till stacken om man inte vet hur illa det är? Detta gäller samtliga miljöproblem. Om man på nyheterna skulle prata om hur det står till i haven och de effekter som olika produkter har på vår hälsa istället för vilka som ska bli prinsessan Estelles faddrar skulle problemet vara avsevärt mindre eftersom folk skulle ha en chans att ta ställning. Okunskapen tillsammans med företagens vinst-lusta blir problemet. Eftersom det är billigare och mer effektivt att producera produkter med dessa ämnen i är det ändå förståeligt att de hellre satsar på det än att lägga ner miljoner kronor på att ta fram nya produkter som är bättre för miljön eller vår hälsa. Dessutom har efterfrågan hittills inte varit särskilt stor efter sådana produkter och därför har  det inte funnits någon större anledning för företagen att ändra på varken produktion eller innehåll. Allting är helt enkelt en fråga om pengar, hur man än vrider och vänder på det så kommer det alltid tillbaka till det ekonomiska. Företagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt och konsumenterna vill spara.

Om en familj på 4 personer redan lägger ner 24 000 kronor om året, är det rimligt att begära att de ska betala väsentligt mycket mer för produkter som är miljövänliga? Den möjligheten har inte de allra flesta. Och även de som har möjlighet vill gärna spendera sina pengar på roligare saker än schampo och tvål. Det kan jag förstå. Men det är här vikten av information kommer in, vet man om riskerna för hälsa och miljö är chansen större att man omprioriterar och väljer att betala några extra kronor för bättre produkter och ett gott samvete.

 

http://www.konsumentverket.se/privatekonomi/hushallets-kostnader/

http://www.scb.se/statistik/NV/NV1206/2002A01/NV1206_2002A01_SM_NV19SM0309.pdf

http://www.scb.se/Statistik/NV/NV0109/2007A01d/NV0109_2007A01d_SM_NV19SM0905.pdf

 

// Linnéa


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0