Tvätta mindre!

Vi vill inte bara vara fräscha själva genom att duscha utan vi är dessutom otroligt noga med att hålla våra kläder rena och väldoftande. Idag tvättar vi otroligt mycket, utan tvekan alldeles för mycket och i onödan! Och tvättmedel är inte helt skonsamt mot miljön det heller.

 

I tvättmedel används fosfor som komplexbildare. Komplexbildare binder upp vattnets positiva joner vilket gör att vattnet blir mjukare, mjukt vatten vill man ha för att tvättmedel fungerar bäst då och behövs inte i lika stora doser. Det används också för att binda smuts och hindra det från att fastna på kläderna igen när det har lösts upp. Fosfor har länge varit den mest använda komplexbildaren i tvättmedel.

Övergödning är ett allvarligt och välkänt problem världen över, och drabbar speciellt känsliga områden som östersjön där vattenutbytet är lågt. Övergödning beror på ett överflöd av näringsämnen som hamnar i haven. De viktigaste näringsämnena är kväve och fosfor och halterna av dessa ämnen har sedan 40-talet flerdubblats. Ungefär 50 % av utsläppen av fosfor och kväve kommer från jordbruket där det finns i gödningsmedlet, det spolas ut i haven via grundvattnet. 15 % kommer från tvätt- och sköljmedel. Tänker man efter är det en väldigt stor mängd, det används ungefär en tredjedels så mycket fosfater när vi tvättar som det som används i jordbruket. Det låter ganska sjukt, för mig i alla fall!

Problemet med fosfor är att det i stor utsträckning, tillsammans med kväve är den bidragande orsaken till den utbredda övergödningen som vi så tydligt märker av i östersjön. Fosfor finns naturligt i miljön och är livsviktigt för all levande materia och för alger är det tillsammans med kväve de allra viktigaste. När forforhalten ökar, ökar också mängden växtplankton. Det är det som orsakar de stora algblomningarna som vi har märkt av så tydligt de senaste åren och som hela tiden ökar. När de stora mängderna växtplankton dör faller de ner till botten där de bryts ner av nedbrytare. Dessa nedbrytare cellandas och förbrukar därmed syre, och när det är så mycket växtplankton som ska brytas ned resulterar det i att allt syre förbrukas på botten, det är då vi får de så kallade syre-fria bottnarna.
Områden som inte är kopplade till kommunalt avlopp utan som har egen brunn har varit ett stort problem. Detta beror på att vattnet då inte renas i ett reningsverk som klarar av att ta hand om mycket av fosfaterna utan de släpps ut direkt till naturen. Exempel på områden är de som har växt fort, förorter nära vattnet som växer i en snabb takt så att infrastrukturen inte hinner med. Ett tydligt och nära exempel är Värmdö som tidigare bestått till största del av sommar- och säsongsboenden och plötsligt har det växt och sommarstugor har gjorts om till permanentboenden. Självklart ökar då användningen av tvättmedel markant och utan reningsverk ökar också utsläppen till naturen.

Men det är inte helt hopplöst. I mars 2008 förbjöds fosfor i tvättmedel i Sverige och 3 år senare, 2011 förbjöds även fosfater i diskmedel. Det är inte längre tillåtet att sälja fosfatinnehållande tvätt- eller diskmedel i Sverige. Men det säljs fortfarande i andra länder i EU så som Polen. Trots att det inte längre säljs fosforhaltigt tvättmedel i Sverige är det ändå bra att försöka tänka på att inte tvätta så mycket och använda miljömärkta tvättmedel. Två märken man kan leta efter är ”bra miljöval” och ”svanen”.

 

Bra miljöval är en miljömärkning som Naturskyddsföreningen har tagit fram. Bra miljöval har krav som utgår från ett helhetsperspektiv men riktar främst in sig på vad som släpps ut i våra vatten. Det innebär att alla kemikalier i produkter märkta med ”Bra miljöval” snabbt måste brytas ned till ofarliga ämnen i naturen. Det finns också krav som säger att produkterna inte får innehålla cancerframkallande ämnen eller andra mycket hälsofarliga ämnen. Bra miljöval ställer också krav på vilka råvaror som används, förnybara råvaror favoriseras framför icke-förnybara.

Bra miljöval är en miljömärkning som Naturskyddsföreningen har tagit fram. Bra miljöval har krav som utgår från ett helhetsperspektiv men riktar främst in sig på vad som släpps ut i våra vatten. Det innebär att alla kemikalier i produkter märkta med ”Bra miljöval” snabbt måste brytas ned till ofarliga ämnen i naturen. Det finns också krav som säger att produkterna inte får innehålla cancerframkallande ämnen eller andra mycket hälsofarliga ämnen. Bra miljöval ställer också krav på vilka råvaror som används, förnybara råvaror favoriseras framför icke-förnybara.

Svanen är en märkning som gäller för hela Norden. Svanen bedömer en produkts hela livscykel, från råvara till avfall. Krav ställs på energi- och resursförbrukning, utsläpp till luft, vatten och mark från fabriken samt även innehållet av miljöfarliga ämnen i produkten. Dessutom kan Svanen ställa krav på kvalitet och funktion samt återvinning.

 

För att minska tvättandet kan man tänka på att det inte tvätta kläder efter att bara ha använt dem en gång, det kan räcka med att vädra någon timme. Tänk också på att sortera tvätten, inte bara efter färg utan också efter smutsighet. Kläder som bara har används några gånger och inte är direkt smutsiga behöver man inte tvätta i höga temperaturer eller särskilt länge. På så sätt sparar man både vatten och energi. Tvätta alltid fulla maskiner! Det är totalt slöseri med resurser att tvätta halvfulla maskiner. Tänk också på att dosera tvättmedlet rätt.

 

// Linnéa

 

http://www.havet.nu/?d=31

http://www.sweden.gov.se/sb/d/2486/a/99335

http://www.ktf.se/Broschyrer/Tvattmedel_info_050818.pdf

http://www.emanco.se/tvattrad/tvatt_miljo.html


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0